niedziela, 11 grudnia 2011

szybki makowiec

Wiedząc, że małż lubi makowca, postanowiłam upiec ciasto.  Osobisty krytyk kulinarny stwierdził, że pyszne i w niedielny wieczór został sie tylko jeden, maleńki kawałek ciasta- od soboty rano. Chyba na prawdę musiało smakować.
Żegam Was pytaniem, gdzie jest śnieg?

2 komentarze:

  1. A jak szybki, to poproszę o przepis:) Smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. 850 g masy makowej (może być każda gotowa lub domowa*)
    •130 g mielonych migdałów (mogą być gotowe, tarte migdały)
    •6 jajek (w temperaturze pokojowej)
    •po około 50 g: rodzynek, orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiórków kokosowych**
    •1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
    •150 g czekolady (dowolnej, najlepiej ciemnej)

    OdpowiedzUsuń